Våra unga ambassadörer

Ungdomar och innovation tog plats i Almedalen

Med två seminarier i Öresundshuset tog nordöstra Skåne plats i Almedalen. Båda välbesökta och det ena fortfarande Öresundshusets mest visade på nätet. Krinova Incubator & Science Park visade på hur man kan bygga upp en framgångsrik nod för innovation långt från storstäderna och de unga som följde med berättade utifrån sina egna erfarenheter hur de vill och kan ta plats för en bättre framtid.

”Kan ungas deltagande i nutiden lösa utmaningarna i framtiden?”

Åtta ungdomar från nordöstra Skåne intog scenen under rubriken ”Kan ungas deltagande i nutiden lösa utmaningarna i framtiden”? Utifrån en gemensam workshop tidigare i vår, delgav de sina tankar och erfarenheter kring delaktighet, samhällsutveckling och ungas påverkan. Hur vill de unga vara med och hur vill de kunna bidra? Seminariet är till dags dato Öresundshusets mest visade.

I samarbete mellan Skåne Nordost, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Tusen Tankar, Reach for Change och Leader Skånes ESS/Unga ESS tog de modiga unga plats på scenen för att fundera kring de framtida utmaningarna i samhället. På scenen delade de med sig av sina egna historier på ett modigt sätt. En panel med Yousef Lebbad från Make Equal, Shanga Aziz grundare av Locker Room Talk och Sofia Breitholtz, VD Reach for Change fick utmanande frågor från våra ledare från Young Innovation HUB.

Se seminariet här

”Hur skapar man en innovationsdrivande nod för samhällsutveckling och tillväxt?”

Genom tät samverkan mellan offentlig verksamhet, näringsliv och akademi har man genom Krinova Incubator & Science Park skapat en innovationsnod av unikt slag, långt utanför storstadsområdet. Under ledning av Johan Wester diskuterade den nationella, med Migrationsminister Heléne Fritzon på plats, den regionala och den lokala nivån vad som krävts för att lyckas. Två företag från näringslivet i östra Skåne och även deltagare i TÖS, Tillväxt Östra Skåne, fanns på plats för att berätta om hur arbetet med Krinova har påverkat och utvecklat deras företag. På plats även regionen med bland annat den regionala utvecklingsdirektören för Skåne, Ulrika Geeraedts.

Torsdagen avslutades med ett öppet mingel kring Krinovas ”Food Jam” och ”Food Hackaton”, mycket välbesökt och där det bland annat bjöds på ”svill”, en sorts svamp inlagd som sill (mkt god) serverad på kex av en gammal bönsort. Gastronomiprogrammet i Kristianstad har haft studenter som har varit involverade i framtagandet av detta.

Se seminariet här